Нововъведеният хоум офис въведе и неочаквано нови изисквания към служители, които са се навили да работят от вкъщи. След като Главна инспекция по труда въведе изискване служителят да декларира точно от коя стая в дома си работи и къде е работното му място, колцентър обяви свободни позиции за хоумофис служители, но при условие, че това върви със задължителен "Биг Брадър".

Фирмата, пуснала обявата, търси или служители за новооткрит офис, или такива, които могат да работят от дома си под надзора на две камери, които теоретично тряба да са включени само в работно време. Според обявата едната от камерите е насочена към монитора на служителя, за да проследи какво работи там, а другата гледа към самия служител. По този начин той не може да отсъства и за минута в рамките на работните часове, пише dnes.bg.

Потенциалните кандидати определиха в социалните мрежи тази идея като дигитално робство. Главна инспекция по труда все още не се е изказала дали това е допустимо, защото дори и по нейните стандарти следенето на служител с камера в собствения му дом не фигурира като изискване.