Първият протест на сервитьори и бармани се проведе в София и в Пловдив.

Хората, които останаха без работа, се събраха на площад „Стефан Стамболов” пред Община Пловдив. Те твърдят, че недоволството им е провокирано от факта, че в държавата има двоен стандарт по отношение на противоепидемичните мерки. В големите търговски обекти те не се спазват, а в същото време хиляди българи останаха без работа заради затворени заведения.

„Има двоен стандарт. Едни работят, други сме затворени”, заяви пред GLAS.bg мъж, работещ в магазин в един от търговците центрове в район „Тракия”.

Хората настояват за прилагане на мерките на регионален принцип и изтъкват, че в Пловдив за последните два дни има 515 оздравели и само 22-ма приети в болница.

„Много е страшно, когато се затвори един обект с 90 семейства с тъжни очи, безизходица и не знаеш какво да им кажеш. Ние сме солидарни с всички лекари, но ние също искаме да работим”, казва жена, която държи няколко магазина в квартален мол.

В протеста участие взеха бармани, сервитьори и работещи в магазини в търговски центрове.

„Браншът ни изнемогва. Това е втори локдаун, който не можем да издържим. Персоналът и ние сме изморени и оставаме с едно чакане, но няма да може да изчакаме”, споделя ресторантьорът Александър Босев.

„Алтернативата е или мерките да станат по-строги в момента, защото виждаме, че няма полза от тях или да се отпуснат мерките”, казва още той.

„Аз съм работил в чужбина, може би и това е вариант”, казва от своя страна Стефан Башев, който е готвач. 

От Общинския кризисен щаб взеха окончателно решение, да отменят коледния базар в Пловдив, но да организират заря за посрещането на Нова година.