Влиянието на Domino’s Pizza в Родината на пицата - Италия, се оказа краткотрайно. Причината са италианците, предпочитащи местните ресторанти пред американската версия за пици.

Последният от 29-те клона на Domino е затворен, след като компанията започна дейност в страната преди седем години. Той взе големи заеми за плановете си да отвори 880 магазина, но се сблъска със сериозна конкуренция от страна на местни ресторанти, разширяващи услугите за доставка по време на пандемията, и потърси защита от кредиторите, след като остана без пари и закъсня с дълговите си задължения.

Американската верига навлезе в Италия през 2015 г. чрез франчайзингово споразумение с ePizza SpA и планира да се отличи чрез предоставяне на структурирана национална услуга за доставка заедно с топинги в американски стил, включително ананас.

Амбициозната му експанзия се сблъска с проблеми, тъй като традиционните производители на пица увеличиха доставките или подписаха сделки с услуги на трети страни, за да доставят продуктите си до домовете на клиентите, докато ограниченията възпрепятстваха храненето навън.

„Отдаваме проблема на значително повишеното ниво на конкуренция на пазара за доставка на храна, както с организирани вериги, така и с ресторанти, доставящи храна и ресторанти, които се отварят отново след пандемията“, казаха от ePizza в доклад до инвеститорите, придружаващ резултатите за четвъртото тримесечие на 2021 г.

Американските и италианските представители на ePizza и Domino’s не коментираха данните. Обажданията до всичките 13 останали локации на Domino в Италия останаха без отговор. Компанията вече беше намалила дейността си в страната от пика си през 2020 г. и спря да предлага доставка от уебсайта си на 29 юли.

Все пак затварянето дойде като изненада за някои от клиентите, които се обърнаха към италианските социални медийни канали на веригата, задавайки въпроса защо техните обаждания и поръчки не минават или защо местният им магазин е затворен.

Това решение е последвано от решение през април на съд в Милано, който предостави на компанията съдебна защита срещу кредитори за 90 дни. Мерките, които попречиха на заемодателите да изискват изплащане на дълга или конфискуване на активи на компанията, изтекоха на 1 юли. Няма допълнителни актуализации за съдебния процес, според електронните документи на трибунала или Италианската търговска камара.

Компанията е имала 10,6 милиона евро (10,8 милиона долара) дълг в края на 2020 г., според последните одитирани годишни отчети.

Превод: GlasNews.bg