Цената на суровия петрол преди месец беше 80 долара за барел, вчера се достигнаха рекордни стойности за последните осем години и достигнахме до 86 долара за барел. Това е главната причина да нарастват цените на основните горива. Предполагам, че те ще достигнат до около 2,50 лв, прогнозира Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

"На последната среща на ОПЕК беше решено да не се увеличават квотите на производство, това означава, че търсенето продължава да е по-голямо от предлагането. Дефицит засега няма. Ако не се увеличи производството, цените могат да тръгнат още нагоре и могат спокойно да надминат 90-95 долара за барел", добави той пред bTV.

За месец: Дизелът скочи с 13 стотинки, бензинът с 11, а метанът с 40 за кило

Бенчев обясни, че другото нещо, което държи цената на суровината висока, е цената на енергийните ресурси.

"Цената на нашите бензиностанции се е вдигнала с около 11% в рамките на месец-месец и половина, в същото време цената на суровината е нараснала с около 25%. Това поскъпване е съвсем нормално с наближаването на зимния период", настоя той и пресметна, че ме с най-ниските цени на горивата в ЕС със и без такси.

В същото време малките бензиностанции у нас се опасяват от фалити заради големите разходи, които имат.

"Доставните цени на горивата, които купуваме, са продажните цени на по-големите вериги. Още повече, че те правят и допълнителни отстъпки. Как ние да оцелеем?", попита Дойчин Лазаров от Националното сдружение на малките и средните бензиностанции.

За тях един път в месеца се сменят цените при доставчика, а при по-малките бензиностанции това се случва при всяка една доставка, каза той.

Лазаров заяви, че печалбата им е 3 стотинки: "Целта е да ни унищожат от пазара".

Затова малките бензиностанции настояват да имат правото да сключват директни договори с доставчиците, за да имат по-големи отстъпки.