Инициативата на туристическото министерство да поставя отличителни стикери на хотелите, в които целият персонал е ваксиниран срещу COVID-19, срещна отпор от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Служебният министър Стела Балтова демонстрира миналата седмица как поставя въпросния знак на първи подобен хотел в курорта "Албена" и обяви, че се надява и останалите хотелиери да последват този пример.

Обектите с ваксиниран персонал ще получават специални стикери

БХРА обаче определи стикерите "100% ваксинирани" са дискриминационни и изказа опасения, че те ще доведат до много проблеми за бранша, включително и до фалити.

"Натискът да се имунизират служителите на всяка цена води до отлив на персонал", алармира зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Той подчерта, че имунизацията трябва да е доброволна и да отчита индивидуалните здравни особености, а не да се използват принудителни и насилствени методи като обществена или фирмена "принуда". За пример бяха дадени хора, на които по здравословни причини не може да бъде поставена ваксина, и такива, които вече са преболедували и имат достатъчно антитела.

Стикерите за ваксиниран персонал може да доведат до проблеми

Факт е обаче, че една от антикризисните мерки, предлагани от БХРА преди време, бе държавата да поеме разходите на фирмите от туристическия бранш за имунизиране на персонала.

"Ваксинирането е напълно доброволен процес и никога пред работодателите в бизнеса не е било поставяно изискване или условието задължително да ваксинират своя персонал, както и да оказват натиск от всякакъв характер в тази посока", отговориха от Министерството на туризма.

От ведомството посочват, че насърчават усилията на всички представители на туристическия бизнес, които с грижа за здравето на своя персонал и на своите клиенти, подсигуряват безопасна ваканция и утвърждават името на България като сигурна дестинация.

И припомнят, че при избора си на дестинация туристите вземат под внимание два показателя – ниво на заболеваемостта и ниво на ваксинирани в страната. В момента заради ниското ниво на ваксинирани, България е изключена като дестинация от туроператорите от най-големите пазари за летния ни туризъм - Великобритания, Германия и Русия.