В днешния протест на заведенията в Пловдив ще се включват и игралните зали.

От една от веригите обявиха, че ще участват 100 човека. Собствениците твърдят, че персоналът им е ваксиниран на 100% и ако се наложи ново ограничение на работното време, ще трябва да съкращават работни места.

Заради новите мерки срещу коронавируса заетите в ресторантьорския бранш излизат днес по улиците на града под тепетата, след  като вчера собственици и служители на заведения блокираха центъра на Велико Търново.

Те се събират в 15 часа на площад "Съединение", откъдето ще започне шествието им. 

Според информация на TrafficNews в днешния протест ще се включат доставчици на заведения, които също са ощетени от поредните ограничителни мерки за бизнеса, както и диджеи, музиканти, танцори и други хора със свободни професии, обвързани с развлекателния бизнес.

Ресторантьори излизат на протест из Пловдив заради ковид мерките

Голям протест се организира и за 7 септември в София, именно на тази дата влизат в сила по-строгите ограничения.

Те включват работа с намалено работно време, дистанция между местата за сядане и до 6 души на маса.

Заканата на бранша е всеки ден да има блокади в различни точки на страната. Те заявиха, че протестират, за да защитят правото си на труд.

По рано днес от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) обявиха, че ще бойкотират заповедта на здравния министър за новите ограничения и няма да я спазват.

Барове и дискотеки готвят бойкот на мерките. Алибегов: Няма да затваряме!

"Ще дадем срок от 3 дни на парламента и здравните власти да отменят тази заповед. Ако този срок не бъде изпълнен, от вторник започваме протести в цялата страна и всички сме единни, че ще бойкотираме тази заповед. Няма да затваряме нощните заведения и няма да спазваме вечерния час", заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

Той бе категоричен, че мерки за бизнеса няма, и обвини министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в лъжа.

"Беше внушено на всички, че когато се затваря бизнес, има мерки, които автоматично се активират. Това е лъжа. Мерки няма нито за бизнеса, нито за служителите", посочи председателят на БАЗ.

Според него България е единствената страна, която забранява на народа си да работи, отнемайки му конституционно право, и след това казва: "Стойте си вкъщи, пари няма".

Основният проблем пред туристическия бранш и в частност ресторантьорския, според Алибегов е, че голяма част от служителите са принудени да напуснат и да търсят по-сигурна работа в друг сектор. Затова той е на мнение, че не трябва да се налагат ограничения или квоти за ваксинация, преди такива да е изпълнил държавният сектор.