България към настоящия момент върви с уверени крачки към еврозоната, ако няма някакъв сериозен политически или икономически катаклизъм, страната съвсем скоро ще бъде готова да влезне в еврозоната.

Политически турбуленции и неяснота по отношение на управлението и геополитическата ориентация на държавата могат да възпрепятстват държавата по пътя ѝ към еврото. В общественото пространство се повдигна и дебата за промяна в данъчната система.

"Има проблеми в данъчната и пенсионната система, но не трябва да се тръгва от повишаване на данъците, за да се решат тези проблеми, защото те няма да се решат и най-вероятно ще доведат до други проблеми, които ще се чудим как да решаваме", това коментира Юлиян Войнов, икономист, в студиото на Блумбърг България.

От обявените последни данни за инфлацията и БВП на България след първото тримесечие, може да се види, че има забавяне на икономиката, тъй като 1,7% ръст на БВП е по-нисък показател от последното тримесечие на миналата година, каза Войнов. Той допълни, че вече се вижда първата за тази година дефлация на месечна база с -0,3%, а инфлацията на годишна база намалява с 0,6 процентни пункта, достигайки 2,4%. Това означава, че ако България продължи с тази тенденция до края на годината ще покрие инфлационния критерии за членство в еврозоната.

Конвергентният доклад, който ще излезне през юни, ще работи с тези данни за първото тримесечие. Това означава, че ако България иска да се присъедини в еврозоната в дата през 2025 г. ще трябва да бъде поискан извънреден доклад в края на годината. Гостът обясни, че ако няма неочаквани обстоятелства най-късната прогнозирана дата би била началото на 2026 г.

В общественото пространство се заговори за промяна на данъчната ставка, като има предложения за прогресивен данък у нас. Икономистът не смята, че това ще се случи скоро, като България има по-сериозни проблеми с корупцията и съдебната система, които са основните пречки за привличане на инвестиции.

Сивият сектор също е огромен проблем, като по различни данни той се оценява на около 30% от икономиката, Войнов обясни, че ако данъчна промяна бъде направена, то тя ще задълбочи тези проблеми, а няма да ги облекчи.