Инфлацията смаза малкия и средния бизнес, докато IТ браншът бележи подем. До този извод стигна GlasNews след бързо проучване на пазара на труда.

Преди появата на COVID-19 заплатите на българските програмисти варираха според тяхната локация. В София например, където има най-много кодери спрямо глава на населението, средната нетна заплата на един senior (старши) програмист беше между 5000-7000 лева. Във втория най-предпочитан от компаниите град, а именно Пловдив, средната нетна заплата беше между 4000-6000 лева. Разбира се, опитът с различните технологии (програмни езици) също е важен фактор при определянето на възнаграждението.

Оказва се обаче, че през последната година успешно се налага тенденцията за работа от разстояние. Този модел позволява на софтуерните компании да разширят търсенето на нови кадри, като на практика „премахва границите“, наложени от офис локациите и им позволява да наемат служители от всяка точка на страната, като това дори им спестява разходи за офис пространство и консумативи. Този успех кара фирмите да продължат с тази практика дори след разхлабването на COVID мерките, като много от тях позволяват на служителите си те самите да изберат дали да работят от вкъщи.

Поради непрекъснатия глад за нови специалисти тази промяна направи пазара доста агресивен, като компаниите в стремежа си да наемат нови служители предлагат все по-големи заплати, а местоположението на служителите играе все по-малка роля в определянето им. Проучване на GlasNews показва, че през последната година средната нетна заплата за един старши софтуерен инженер в столицата е между 6000-8000 лева, а в Пловдив е от порядъка на 5000-7000 лева, което е с почти 20 на 100 по-висока спрямо заплатите преди пандемията.

Този модел търпи успех и в световен мащаб, като отваря много нови възможности за българските програмисти и на световния пазар. Все по-често те получават предложения за работа в чужбина, без дори да се налага да сменят мястото, където живеят, при това с доста атрактивно заплащане спрямо това, предлагано от българските софтуерни компании.

Автор: Десислава Дамянова, стажант-репортер