Всеки любител на компютърните игри се нуждае от геймърски компютър. Тези машини имат по-голяма мощност, както и по-разширени функции и параметри. Тъй като те са специално проектирани да могат да издържат на нужното натоварване, има някои специфики, с които човек трябва да е запознат. За да откриете евтини гейминг компютри, трябва да знаете къде и по-важното – какво да търсите.

Къде да търсим gaming компютри

Когато имате нужда от геймърски модел, е от изключителна важност да се допитате до професионалисти в сферата, предупреждават от онлайн магазин Ozone.bg. Тъй като не всеки разбира добре нуждите на геймъра, по-добре не правете компромис с тази покупка и се консултирайте с колкото можете повече хора, които разбират от тези материя. Така ще избегнете закупуването на машина, която няма да успее да ви върши нужната работа и в крайна сметка ще сте си дали парите на вятъра.

Какво е важно да търсим в геймърските компютри

Геймърският компютър е специална техника, при която всеки компонент е избран за максимална производителност в игрите. Дори скъпото оборудване не гарантира комфортен геймплей, ако платформата първоначално не е предназначена за тази цел. Ето и важните неща, с които не трябва да се прави компромис при направата на този избор:

1. Видео карта – именно видео картата е отговорна за визуализацията, не само при геймърски модели. Колкото по-мощна е тя, толкова повече ефекти могат да бъдат добавени към зрителното ви поле. Количеството видео памет е отговорно за качеството на цялата картина. 

Високата честота на монитора и опресняването на екрана в игрите (FPS) е както от естетическо, така и от практическо значение.

Визуализацията ще стане по-гладка, а в конкретни игри именно това ще ви помогне да реагирате по-бързо. Ако сравните числата, тогава при 60 Hz (FPS) картината се актуализира на всеки 16,7 милисекунди, но ако вашият монитор поддържа режим 120 Hz или 244 Hz, тогава актуализацията ще се случи веднъж на всеки 8,3 и 4 милисекунди. 

2. Процесор – в абсолютно всеки компютър, без значение дали е геймърски или не, именно процесорът е частта, която координира работата на всички модули. При всяка машина, независимо дали я взимате за игри или друг тип работа, е най-добре да заложите на ново поколение процесор. Не забравяйте, че честотата и броят ядра влияят върху производителността. 

3. Захранване и дънна платка – общата мощност на електрозахранването и неговата ефективност могат да бъдат изчислени дори от човек, който не е в дълбочина на дадената материя. Когато избирате дънна платка, трябва да следите за няколко основни неща: какъв сокет е и дали е съвместима с избрания процесор, колко слота RAM памет има, какъв чипсет е. За най-добро гейминг изживяване се препоръчва RAM паметта да е минимум 16 GB. Повечето специалисти препоръчват да се обърне внимание и на монтираните охладителни елементи по самата платка, които спомагат за отвеждане на натрупаната топлина при натоварване в системата.

При избора на конфигурация, кутията за компютъра също играе роля в охладителния процес на компонентите. Желателно е тя да е с повече включени вентилатори и/или опцията за добавяне на такива. Това ще подпомогне останалите компоненти от конфигурацията да подържат по ниски работни температури.

Важно е добре да проверявате характеристиките на настолните геймърски компютри, за да сте сигурни, че моделът, който сте си избрали, ще се справя добре с всички видове игри, които играете. За щастие, все повече производители успяват да изкарат на пазара достатъчно достъпни модели за масовия потребител. Така можете да се сдобиете с качествен вариант на приемливи цени. Имайте предвид, че голяма част от компонентите в кутията на това PC могат да бъдат заменени с по-мощни, ако в някакъв момент това се наложи.

Какво друго да търсите при геймърските модели

За геймърските компютри от съществена важност са също така добрата RAM памет и доброто охлаждане. При повишена мощност на всички изброени досега компоненти, няма да имате никакви проблеми да използвате вашата машина достатъчно дълго и безпрепятствено. Бъдете внимателни, когато правите този избор, за да се сдобиете с най-доброто устройство, на най-добрата цена.