Освен в големите търговски магазини сертификат е необходим и за влизане в ресторантите и баровете. И ако в едно заведение целият персонал е имунизиран, то с ваксина ще бъдат и всички посетители.

"Имате възможността просто да проверите сертификата на човека, да ви го покаже в хартиен вид или на телефона си. Нямате право да търсите лични документи на хората и да сравнявате каквото и да било", инструктират персонала в едно столично заведение.

Така, след проверката на сертификатите се оказва, че Владимир и Ралица не могат да останат в пицарията.

"Смятам, че всички тези мерки са идиотски. Абсолютно. Категорично", възмущава се Владимир.

"Аз съм на противоположното мнение. Смятам, че ок, няма проблем в това да си носим сертификатите", контрира го Ралица.

"Смятам, че проблемите с наличието на персонал с ваксинация ще е проблем. Готвим се за съкращаване с 50% на възможностите и перспективите си, ако намалее и клиентелата ни", опасява се пред Bulgaria ON AIR собственикът на заведение Николай Йорданов.

И докато част от заведенията в София бързо се приспособиха към новите правила, то в Благоевград излязоха на протест.

"Тук е държавата, тя иска за ден да ваксинираме цялото население, което няма как да стане – внедряват ни на нас едни искания и желания на държавата, които тя трябваше да си свърши отдавна, а не ние това да правим в момента", заяви председателят на Камарата на хотелиерите и ресторантьорите в Благоевград Васил Димитров.

"Това е заповед на министъра на здравеопазването, която аз не мога да коментирам, а мога само да изпълнявам. Разбира се има някои основни неща, които трябва да се спазват", настоя директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов.

А в заповедта на здравния министър от Асоциацията на заведенията откриват пропуски. Например за зимните градини.

"Хората, които ще седнат там, трябва ли да са със сертификат, не трябва ли? Ако си вземете храна за вкъщи, ако си поръчате храна и дойдем, а нямате сертификат и има проверка? Да се чудим какво да правим?", пита Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията.