Fibank (Първа инвестиционна банка) предоставя на своите клиенти, притежаващи дебитна или кредитна карта Visa, възможността да я дигитализират чрез услугата Google Pay. Чрез този бърз и сигурен начин на плащане те могат да извършват безконтактни операции на ПОС терминали в търговски обекти, да правят покупки в Android приложенията или да плащат с карти при онлайн търговци.

Google Pay е една от най-популярните системи за разплащане в света. Услугата е достъпна за Android и настолен компютър и може да се използва в множество браузъри. Добавянето на карта Visa към Google Pay отнема само няколко минути. Необходимо е мобилнотоустройстводабъде с операционнасистема Android, версия Lollipop 5.0 илипо-висока и даима Google Play Services. Заизвършването набезконтактниплащания в търговскиобекти, устройствототрябва даподдържа и NFC.Услугата е достъпна навсякъде, където еизобразен символът на Google Pay или знакът за безконтактно плащане.

Услугата Google Pay на Fibank използва технологията на Visa за токенизация. Тя заменя чувствителната информация за платежната карта, като 16-цифрения код, датата на валидност и кода за сигурност, с уникален цифров идентификатор – “token”/„токен“, който се използва за обработка на разплащания, без дасе разкриват действителните данни на картата.

Съвместното партньорство между Fibank и Google, което използва услугата на Visaза токенизация, е логично продължение на очерталата се тенденция за дигитализация на банковите продукти и услуги и средства за разплащания. Преди месец банката в сътрудничество с Visaпредстави иновативния проект за разплащания с часовник Fitbit.