За първи път от доста години хотелиерите не са предвидили сериозно поскъпване по българското Черноморие. Една от причините за запазване на цените е, че за разлика от съседна Гърция и други популярни европейски дестинации, у нас не се предвижда увеличаване на туристическата или на еко таксата.

Освен това в по-голямата си част хотелиерите са калкулирали цените за това лято още миналата година, т.е. преди ръста на минималната работна заплата и на други услуги.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма нощувките няма да поскъпнат с повече от 3-3,5 %. Според други организации ръстът ще е с между 5 и 10 на сто.

Така в предсезона средната цена за 5 нощувки в хотел за 4-членно семейство ще е около 1200 лв., в пика на сезона – над 2000 лв. Или цената на стая се движи между 120 и 250 лева.

Новата година дойде! Вижте кога са официалните почивни дни

В Поморие заради балнеологичните особености туристи има целогодишно. Семейство Бучкови ще заложат на морска почивка в чужбина

„Откъм качество-цена смятам, че в чужбина е доста по-приемливо и приятно за нас, като млади родители с малко дете“, казва Александър Бучков.

Част от хотелиерите по Черноморието не предвиждат промяна в цените спрямо миналото лято.

„Има такива обекти, които са по-гъвкави, които могат по-добре да регулират и да работят с разходите. По-гъвкави са откъм работна ръка, по-гъвкави са откъм производство на храна. Имат по-добри енергийни източници. Те могат да натискат цената надолу или да я задържат“, обясни Антон Тръпков – хотелиер.

„На този етап спокойно можем да кажем, че драстично увеличение не се очаква. Това, което претърпяхме през последните две години като увеличение, тази година не се планува и не се очаква, тъй като нивата на цените на основните консумативи се задържаха“, заяви Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара.

5 места, идеални за почивка през февруари

„Ние сме обявили нашите цени една година по-рано. Няма уважаващ себе си хотелиер, който да почне да вдига сега цени, точно обратното. Когато има ранни записвания, се ползват отстъпки“, заяви Янчо Парушев - Съюз на Собствениците – Слънчев бряг.

Ранните записвания продължават до края на април, а отстъпките стигат до 30 %. Според бранша най-изгодно е да се прави резервация чрез туроператор или през сайта на хотела. 

„Много внимателно, сами, проактивно да отделят време да си направят тези справки и да видят всъщност наистина къде е изгодно за тях. Много изгодни места има за почивка“, обясни Тръпков пред bTV.

Изгодни са намаленията и при по-дълъг престой: плащане за 3 при 5 нощувки, или 5 за 7.