Германският автомобилен гигант „Фолксваген“ регистрира своя фирма за производство в град Маниса, в близост до Измир, предаде Анадолската агенция като се позова на официалния търговски регистър.

Фирмата се казва „Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.S.“. Нейният капитал е 943,5 милиона турски лири или 164,46 милиона долара.

Компанията в Западна Турция е основана да проектира, произвежда, сглобява, продава, внася и изнася автомобили, камиони и всякакви моторни и транспортни превозни средства и техните части и компоненти.

Йенс Калербах и Юргер Унзер са членове на борда на компанията.

Припомняме, че евродепутати от различни фракции остро разкритикуваха плановете на Фолксваген да строи новия си завод в Турция през последните дни.

"Изглежда, че решаваща роля за избора на Турция е изиграла гаранцията, че с пари на турските данъкоплатци ще бъдат закупени 40 000 автомобила, както и щедрата държавна помощ в размер на 400 милиона евро", каза пред агенция Франс прес Бютикофер. В рамките на Митническия съюз Турция се е ангажирала да спазва правилата на ЕС, но така и не прилага на практика това обещание, смят", заяви председателят на европейската партия на Зелените Райнхард Бютикофер.

Реакциите на евродепутатите бяха повече от закъснели, както се вижда и от последната информация за регистрираната фирма.