От 1 септември банките трябваше да започнат да предоставят услугата за безплатни сметки. С тях без такси трябва да получаваме основни финансови преводи като заплати, пенсии и социални помощи.

Финансовият анализатор Десислава Николова смята, че казусът с тези сметки е чудесен пример за перфектен законодателен безпорядък.

"Този механизъм не работи. Идеята беше на финансовия министър, който предложи как да се толерира социално уязвима група от обществото. Тя да бъде освободена от два вида такси. Банките решиха да стъпят върху вече съществуващия механизъм, само че започнаха да възникват противоречия. За да откриеш такава сметка, на практика не трябва да имаш друга сметка, в която и да е банка", обясни тя.

По думите на Николова това противоречи на текстовете на закона, защото на място банките изискват клиентът да закрива вече съществуващи сметки.

Тя добави, че българите продължават да инвестират парите си в имоти, а последните проучвания показват, че 40% от хората инвестират в недвижими имоти, останалите - в акции и злато.

"Жилищното кредитиране от началото на годината се движи с доста умерени темпове, което помага банките да запазят максимално дълго време ниските лихви по ипотечните кредити. Има лек ръст на лихвите по депозитите", каза Николова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Финансовият анализатор очаква корекция на лихвите с 1-2% нагоре и съветва хората да предвидят този допълнителен разход при теглене на кредит.

Как ни мамят с лихвата по кредитите