Нови облекчения за малкия бизнес в столицата. Общинският съвет предлага хотелите с една и две звезди да плащат десет пъти по-нисък патентен данък през 2021 година. А това означава, че месечната ставка за хотелиерите вече няма да надхвърля 25 лева на стая.

Хотелът на Стоил е пряко засегнат от пандемията, а щетите трудно успява да изчисли. До момента не се е възползвал от антикризисните мерки, остава скептичен и за предложението на Столична община за намаляване на патентния данък.

 „Клиенти почти никакви няма. Хората ги е страх да посещават нашите хотели и разчитаме на стари наши клиенти“, споделя пред Нова тв Стоил Далевски. Заради пандемията той съкращава 50 процента от персонала си. На работа обаче остава Ксения. „Някои от колежките ми започнаха работа в магазин. Друга пък реши да си отвори собствен бизнес. Те се преориентират, не стоят без работа”, разказва Ксения.

За да спаси бизнеса си от фалит собственикът на този хотел решава след първата вълна на COVID-19 да настанява семейства под карантина.

„Разделихме и ограничихме ресторантската част и стълбището -  да са отделни за хората под карантина“, споделя опит Стоил Далевски. „Те сами се настаняват, взимат си ключа. Стараем се даже и документите за самоличност да ни оставят в специален сейф“, посочва и Ксения.

От Столична община са убедени, че намаляването на патентния данък ще даде глътка въздух на малкия бизнес.

 „Това по-скоро е жест към бизнеса, шанс да им помогнем да преминат през тези трудни времена. Това са места за настаняване с до 20 стаи и с до 50 хиляди оборот“, заяви Дончо Барбалов,  зам.-кмет по направление "Финанси и здравеопазване".

От общината не са притеснени, че новата мярка ще остави пробойна в хазната.

 „За 2020 година около 36 хиляди лева е приходът от хотелите с една звезда, така че не говорим за много пари“, категоричен в Барбалов.

Следващото облекчение за този вид бизнес се очаква в началото на 2021 година, когато ресторантите към хотелите ще заработят отново.