50 милиона гуми се продават годишно в Германия. И почти никой не знае откъде идват. Каква точно е същността на мръсния бизнес, който носи милиарди, е известно само на малцина.

Факти

Около 1,2 милиарда гуми се продават в света всяка година. Най-големите и известни производители са Bridgestone, Michelin, Goodyear и немската компания Continental. Базираният в Хановер гигант за гуми е имал оборот от 44,4 милиарда евро миналата година, пише bild.de.

Производство

Най-големият производител на естествен каучук е Тайланд. Повече от четири милиона тона каучук се събират в момента в плантации в Тайланд.

Ето как работи: Работниците събират сок от хевеята (каучкови дървета, растящи в тропиците), която става еластична и пружинираща, след като се втвърди. От него се правят много различни неща, включително автомобилни гуми.

Проблеми

Работниците в насажденията от каучукови дървета в Тайланд живеят в ужасни условия - в малки стаи за 4-6 души, спят на пода, работят повече от 12 часа на ден и третират насажденията с хербициди без подходящи предпазни средства. Що се отнася до големите производители на гуми, те не искат да знаят за условията на труд на работниците в Тайланд, тъй като този мръсен бизнес им прави много пари.

Превод: GlasNews.bg