Международният валутен фонд препоръчва допълнителни подобрения в дизайна на мерките за подкрепа на бизнеса и хората в България в условията на пандемия.

Това става ясно от заключителния преглед на икономическото състояние на страната ни, направен от изпълнителния съвет на МВФ.

Директорите на организацията подчертават необходимостта от гъвкаво адаптиране на политиките, включително за увеличаване на фискалната подкрепа, ако е необходимо. Те препоръчват постепенно улесняване на преразпределението на ресурсите за подкрепа с течение на времето. В този контекст повишаването на възможностите на администрацията за усвояване на средствта от ЕС ще бъде от ключово значение, посочват от МВФ.

Препоръките са да се засилят активните политики на пазара на труда и образователната система.

"Подобряването на системата за социална защита и достъпа до образование също би спомогнало за облекчаване на неравенството и бедността", посочват от МВФ.

Организацията призовава и за продължаване на усилията за подобряване на бизнес климата.

От МВФ хвалят правителството ни за предприетите мерки за защита на живота на хората и подпомагане на икономическата дейност в условията на пандемия.

Те приветстват бюджета за 2021 г., който предвижда продължаване на подкрепата за икономиката и повече социални придобивки за хората.