Луксозните жилища във водещите градове в света са поскъпнали с 2,3% през 2018 г., показва индексът World Cities Prime Residential Index на международна консултантска компания. През 2017 г. ръстът беше 3,4%. Наемите на луксозните имоти също нарастват, като увеличението през втората половина на миналата година е малко по-голямо в сравнение с първото полугодие.

Доходността от луксозни жилища е най-висока в Маями и Лос Анджелис, а най-ниска е в китайските градове.

От гледна точка на цената Хонконг оглавява класацията през последните десет години. Средната цена на луксозните жилища там достига 50 267 долара на кв.м, което е с 56% повече спрямо втория в класирането Токио. Ню Йорк, Лондон и Шанхай допълват челната петица, а по-нататък следват Сидни, Сан Франциско, Сингапур, Париж и Шънджън.

Лондон е най-скъпият град в Европа, следван от Париж и Москва, а луксозните имоти в Берлин и Мадрид са с относително разумна цена, която е съответно с 42% и 52% по-ниска от тази на луксозните имоти във френската столица, пише "Труд".

Brexit стимулира търсенето на по-евтини луксозни имоти в градове в континенталната част на Европа. Берлин се изкачва най-много в индекса с годишен ръст на цените от 9,1%. Париж и Мадрид също продължават да записват растеж за разлика от британската столица, където цените са намалели с 2,6%.

Прогнозите са, че богатите хора в света ще продължат да проявяват интерес към закупуването на един или повече луксозни жилищни имоти в големи градове по света, които да използват както за съхраняване на богатството си, така и като база за работа и забавление.

В дългосрочен план демографията, генерирането на богатство и политическата стабилност ще имат важна роля за промените на пазарите на луксозни имоти в света.