Платформата за крипто кредитиране Nexo е получила отказ да получи лиценз за виртуални активи, показват съдебни документи от 13 януари. Това се е случило още преди месец.

Регулаторният орган на Каймановите острови /CIMA/ е отхвърлил заявлението за лиценз на Nexo още на 20 декември, заявявайки, че бизнес моделът на фирмата не отговаря на необходимия рисков профил.

„Nexo представлява риск за доверието на пазара, защитата на потребителите и репутацията на островите като финансов център“, казва CIMA.

Директорите и акционерите на Nexo не са успели да дадат адекватен отговор на CIMA по въпрос за регулаторните проблеми в САЩ и за производства в английски съдилища, се посочва в делото, цитирано от регулатора.

Международните издания припомнят, че офисите на Nexo в България бяха обект на сериозна акция, в която участваха над 300 униформени, както и че има заповеди за спиране на дейността и отказ за легализиране от различни регулаторни органи на САЩ. 

Милева: През Nexo преминали 94 млрд. долара, клиент финансирал терористични актове

В деня, в който в офисите й в България миналата седмица влезе прокуратурата и четирима от нейните служители бяха криминално обвинени в пране на пари и измами, групата за крипто кредитиране Nexo съди Паричния орган на Каймановите острови за отхвърляне на молбата й за лиценз и иска съдебна декларация, че е „годен за регистриране“. Това става ясно от статии в международни медии.

Оказва се, че Nexo ще съди регулатора на Каймановите острови за отказан лиценз. 

Радикалната групировка "Хамас" направила над 100 трансфера чрез Nexo

Въпреки това, NEXO се надява решението на Каймановите острови да бъде отменено. Платформата за криптокредитиране е пуснала жалба в съда на 13 януари срещу отказа.

Адвокатите на Nexo твърдят, че решението на CIMA е процедурно несправедливо и че регулаторът също е нарушил своите конституционни и законови задължения, като не е информирал Nexo за подробната причина за отхвърлянето. Nexo добави, че е разгледал опасенията на регулатора по време на процеса на кандидатстване.

Преговаряме с международна одиторска компания, която да провери Nexo

От криптоплатформата не само иска отмяна на решението на CIMA, но също така иска съдът да постанови, че Nexo е подходящ за регистрация и след това да нареди на CIMA да го регистрира.

Припомняме, че миналия месец от Nexo посочиха, че напускат САЩ, цитирайки "задънена улица" в преговорите с регулаторите. Техният основен продукт "Earn" приемаше крипто депозити от инвеститори в замяна на плащане на определен лихвен процент. Щатските и федералните регулатори поставиха под съмнение работата на фирмата през последните месеци с комбинация от съдебни дела и писма за прекратяване на дейността им и отказ да получат лиценз.

NEXO заличава следи, англоезичният профил на компания изчезна от Wikipedia

Зам.-шеф на следствието за Nexo: Разследвания са започнали преди година в САЩ