Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред NOVA.

„Работим по въпроса на база на договорите, които има към момента „Булгаргаз”. Това, което се опитваме да направим, е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор. Тогава даже може да има намаление на цената”,  обясни Василев.

"Подготвени бяхме за тази криза. Не сме спрели транзита към Сърбия и Унгария, няма спиране към потребителите и у нас", каза Василев. 

"Ако Чирен беше 1 милион куб. метра щеше да е по-запълнен, но вече 12 години увеличението на обема му се спира. Предишните години пак е било така, винаги на края на отоплителния сезон пада и после пак се запълва.

"Няма как да преподпишем и да кажем " Браво, съгласни сме". България си плати по договора в Газпромбанк, но плащането беше върнато. Няма да има държава, която да плаща в рубли. А дали и на други държави ще има върнато плащането, това е работа на Газпром", посочи вицепремиера, във връзка със спирането на руския газ за България и Полша.

"Нека да дойде за обсъждане в кабинета, тогава ще стане ясно дали е единна позицията за оръжия за Украйна. Нека не гледаме "Нероден Петко", да реши кабинета и ще видим какво ще се случи", заяви той, по повод изпращането на оръжия за Украйна.