Управителният съвет на Международния валутен фонд оставя на поста управляващата директорка Кристалина Георгиева, съобщи Ройтерс.

Решението е било взето след разглеждане на обвиненията за предполагаем натиск върху служители на Световната банка да променят данни по начин, облагодетелстващ Китай.

Твърденията на американската правна кантора "УилмърХейл" бяха, че Георгиева е оказала такъв натиск по времето, когато е заемала висок пост в банката.

Кристалина Георгиева отрече да е оказвала натиск за доклад на Световната банка

В доклада на кантората се твърдеше, че докато е била главен изпълнителен директор на СБ през 2017 г., тя е оказала "неправомерен натиск" върху служители да направят промени в данните, които да изведат по-напред позицията на Китай в годишната класация на банката "Да правиш бизнес".

Това е станало в момент, когато СБ търсела подкрепа от Пекин за голямо увеличаване на капитала си. Георгиева отрече категорично обвиненията им.

В изявление на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън се посочва, че докладът повдига сериозни въпроси, но няма убедителни доказателства за ролята на Георгиева и не се налага смяна в ръководството на Фонда.

В петък Франция и други европейски държави подкрепиха българката. Съединените щати и още страни пък поискаха повече време, за да проучат различните версии за скандалния случай.

Вчера "Файненшъл таймс" писа, че САЩ и Япония искат управляващата директорка на МВФ да се оттегли. Авторитетното британско бизнес издание не цитира конкретни източници, но явно източникът им не е достоверен, след като българката запазва поста си.