Нови рекорди на пазара на горивата. Цената на газа на спот пазара в Европа стигна 261 евро за мегаватчас. Информацията за поскъпването идва на фона на новината, че руската компания „Газпром” спира подаването на газ по „Северен поток”.

"Газпром" спира напълно "Северен поток" за три дни

Официалното съобщение гласи – „спирането се налага заради техническа профилактика”.

На този фон България продължава да търси количества синьо гориво за октомври, ноември и декември. След като вчера служебната власт взе решението да купи един танкер с втечнен газ от американската компания „Шиниър”. Корабът ще бъде разтоварен в Турция.

България реши от кого да купи газ

Решението на служебния кабинет да купим само 1 от 7 възможни кораба беше аргументирано с липсата на възможност да бъдат разтоварени. Експертите обясняват, че Турция е направила жест към България, като се е съгласила корабът за октомври да бъде разтоварен там. Причината - липса на свързаност на газовите системи на двете страни. И трябва да се действа незабавно за доставките през останалите зимни месеци.

Договарянето на само един от седемте кораба с втечнен газ на „Шиниър”, експертите обясняват с високата цена на разтоварването и липсата на свободни дати. За да не се повтаря този пропуск, експертите съветват за две неща – да се резервират капацитети на Ревитуса  още от 1 октомври, когато започват търговете, както и да се действа по дългосрочни договори за доставка на втечнен газ.

„Без дългосрочно споразумение, както за междусистемно свързване, така и за доставка на природен газ за минимум 12 месеца, България няма да има първо достъп до сигурни доставки и ще трябва да купува месец за месец нужните количества, за да допълни микса си. И второ цената ще е много по-висока, отколкото бихме постигнали при дългосрочно споразумение за внос на втечнен газ”, каза Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията.

За това настояват и от бизнеса.

„Без природен газ индустрията няма да изкара, топлофикациите също. Считам, че трябва да се търси вариант за дългосрочни договори, останалите 20-30% по спот”, заяви Живодар Терзиев, председател ва Българска петролна и газова асоциация.

Тенденцията е за намаляване на цените на горивата

Експертите предупреждават, че отсега служебното правителство трябва да се подсигури в случай, че по някаква причина газовата връзка с Гърция не заработи от 1 октомври, както е планирано. Според Мартин Владимиров е необходимо да се запази още малко време внасянето на азерски газ през Неа Месемврия, откъдето идва и сега, съобщи Нова.

„При най-малкото забавяне на графика за изпълнение на довършителните дейности по интерконектора Гърция-България ние може да не можем физически да получаваме природния газ от 1 октомври от Азербайджан. Което означава, че ако нямаме резервиран капацитет по съществуващия маршрут, който използваме до момента, няма и азерски газ да има”, обясни Мартин Владимиров.

А политиците призовават всички договори да бъдат публични, за да е ясно колко се плаща за синьото гориво.

„Това е добре, че 1/3 от необходимия газ за 1 месец в зимния сезон е осигурен. Това, което не е добре обаче, е, че не чухме каква е цената. Предполага се, така каза и министърът, че ще бъде между 300 и 400 лева, тоест на нива около 370-380 лева, ако следим какви са цените на газовите борси. Това е бич и удар срещу българските потребители”, заяви Мая Манолова, „Изправи се България”.

Другата седмица предстои да се разгледат официално и офертите, които са получени през търга на „Булгаргаз”.