Един работещ трябва да получава 1069 лева чиста заплата , за да покрива разходите си за издръжка, които включват храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни.

След 30-годишен опит в изчисляването на необходимите средства за издръжка на живота за 4-членно домакинство, синдикатът за пръв път разработи методика за изчисляване на така наречената „заплата за издръжка“, пише БНР.

Заплатата за издръжка отразява ниво на заплащане, което позволява на семейството достоен начин на живот, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той уточни, че средствата:

При минимална заплата от 650 лв. – колко ти удържат, колко взимаш?

„Трябва да са достатъчни, за да се осигури активно участие в обществения и социалния живот -  например да се осигурят средствата за свободното време, за участие в градския живот и т.н.. Както, естествено, необходимите средства за храна и подслон.

През юни заплатата за издръжка нараства с 22 лв. или с малко над 2 процента спрямо началото на годината.

Силен фактор е повишаването на цената на природния газ на европейските пазари и отражението на българския пазар. Друг фактор е движението нагоре на международните котировки на петрола, които имат отражение върху цените на горивата у нас.

По борсите едни цени, а в магазина? Храните с драстичен скок за 5 години

Темповете на изменение на заплатата за издръжка се диктуват основно и от нарастването на цените на хранителните стоки.

От КНСБ припомниха, че близо 700 хиляди души са така наречените работещи бедни в страната, като над 490 хиляди от тях са на минимална работна заплата.