2,4 милиарда долара e личното богатство на българинът Влад Тенев, съощи агенция "Блумбърг". Така сънародникът ни, който е съосновател на платформата за достъп до финансови пазари Robinhood, става официално най-богатият българин в света. След снощният дебют на компанията на борсата NASDAQ съсобственикът на платформата Байджут Бхат е с 2,8 млрд. долара.

Тенев е главен изпълнителен директор на основаната през 2013 г. платформа, работеща днес и с криптовалути и достъпна за обикновени хора, решили да рискуват на борсата дори само с 1 долар. Според "Блумбърг" всеки месец я използват почти 18 милиона потребители и половината от тях инвестират за пръв път, като повечето са на възраст 18-40 години. Стартът на т.нар. "народно IPO" бе на 29 юли, като в рамките на сесията капиталовата оценка на компанията е 31, 8 млрд. долара.

Тенев и Бхат избраха да предложат долната граница от предварителната оценка на акциите, за да се избегне обезценяването им още в първия ден. Но търсеният ефект не се получи - едно от най-очакваните за годината досега излизания на фирма на борсата започна със срив от 12% на цената на акциите и приключи под стартовото ниво.

Със същата цел Robinhood бе запазила - противно на традицията на "Уолстрийт" - контрол над почти 25% от предлаганите акции, но това не спести разочарованието, още повече, че прогнозите бяха за поскъпване от 11% при откриването на сесията на ниво 42 долара за акция.

Компанията имаше намерение дори за контрол над 35% от акциите, които да предложи на частни (а не на корпоративни) клиенти, при излизането на борсата, но на фондовите пазари се смята, че запазването на повече от 10% е по-скоро сигнал за нестабилна оценка по време на търговия. Последният типичен пример е Facebook, която при своето IPO бе запазила 25% и в първия ден акциите ѝ се обезцениха с 11%, а завръщането до оценката им при излизането на борсата отне над една година.

Влад Тенев се опита да убеди "диванните инвеститори" да не се разделят веднага с акциите си като при този случай ще им бъде забранено да участват в търговия с акции на Robinhood в първите 30 дни след излизането на борсата. Но пък компанията пое допълнителен риск, кат оразреши на служителите и директорите си да продадат 15% от акциите си в първия ден и още 15% след 3 месеца. Обичайното е т.нар. инсайдъри да са в забранителен период за търговия на IPO акции в първите 3-6 месеца, пише Дневник.

Вероятно роля изигра и все още непреодоляната обида на много от малките инвеститори от януари, когато под натиска на регулаторите Robinhood им забрани да играят на борсата с акции като тези на GameStop, покрай които в платформи като Reddit се организират рязки манупилации. От друга страна по същата причина Тенев и Бхат не са любимци на хедж фондовете, изгубили в тази необичайна за тях ситуация милиарди долари в началото на годината.