Една трета от магазините на оживената търговска улица "Христо Г. Данов" в Пловдив са затворили.

Помещенията са опразнили 26 обекта от общо 75, разположени по трасето от Джумаята до бул. "Руски".

"Някои от тях преустановиха работа през миналата пролет, а собствениците още не могат да намерят нови наематели. Останалите действаме в режим на "Сървайвър" и не е ясно докога ще оцелеем", казва Христина Светлова, продавачка в малък бутик.

Тя допълва, че дори коледното пазаруване не е успяло да вдигне оборота, който е спаднал с 60% в сравнение с преди пандемията.

Още няколко помещения на ул. "Христо Г. Данов" са били освободени в началото на месеца, а магазин за дамско бельо е обявил тотална разпродажба с известието, че затваря на 31 януари.

Повечето от напускащите бизнеси продължават борбата за оцеляване в разгара на социално-икономическата криза.

Едни са преместили магазините си на по-евтини търговски улици, други директно агитират клиентите си да ги търсят занапред само в интернет.

Част от обектите са обявили невиждани намаления, достигащи до 60 и 80%.

Сред затворените се срещат предимно магазини за обувки, чанти и дрехи, но също така има и офиси на туристически агенции, банка, фирма за почистване.

В кризата предприемачите виждат и възможности. През последните месеци все пак са отворили врати три нови обекта – за продажба на чай и лечебни билки, а също и два бутика.

Засега успешно преодоляват пораженията на коронакризата магазините за електроуреди, сред които на този етап няма жертви.

"Почти всяка седмица някой магазинер удря ключа завинаги и си тръгва. Улицата опустява и губи търговския си вид, а затворените места не са приятна гледка", казва със съжаление Иван Карагеоргиев, който от 30 години живее на "Христо Г. Данов".