След месеци на затворени врати ресторантите ще посрещнат днес първите си клиенти за тази година.

Заведенията ще работят на 50% от капацитета си, а работното им време ще е до 23 часа, като предпазните мерки остават същите като преди.

Трескава подготовка: Заведенията очакват първите си клиенти

Вижте я! Това е заповедта за отваряне на заведенията

Надеждите на бранша са това затваряне да е последно и до нови ограничения да не се стига.

Вече са направени и резервации за първия работен ден на ресторантите, а ресторантьорите са оптимисти, че хората ще се върнат с усмивка, въпреки продължаващата пандемия.

За дни наред са направени резервации в пловдивските ресторанти, които отварят след 3-месечен локдаун.

"Нямаме свободни места за 1 март", е честият отговор при позвъняване за запазване на маса. Явно пловдивчани копнеят да седнат в заведение, за да се почерпят с приятели.

Собственици твърдят, че редовните им посетители са започнали да резервират веднага щом разбрали за отварянето.

Собствениците на ресторанти в Благоевград пък били буквално залети от резервации за 8-ми март. Пред Bulgaria ON AIR те  разказват, че имало и претенции - може ли на масите до нас да настаните само ваксинирани!

Клиентите давали и идеи да има зали за ваксинирани и зали за общо ползване.

Във Варна по-оборотните заведения също вече са резервирани напълно, тъй като работят с половината от капацитета си. В останалите има места, като кувертите вървят от 30 до 80 лв.

Най-евтино е в механите, а най-скъпо - край брега на морето и с поздрав от Васил Найденов, който е ангажиран да пее на празника в заведение на Крайбрежната алея.

Празнични събирания за женския празник в Сливен пък започват още от 6 март. По-големите заведения вече са обявили, че посрещат първите гости за Осми март още в петък.

В София също тече трескава подготовка, като тук банкетите почват още от 3-ти март.

"Развълнувани сме като на първия учебен ден", коментира пред bTV Ричард Алибегов – председател на Българската асоциация на заведенията.

"Това е ново начало – взели сме всички мерки по заповедта на министъра и се надяваме хората да са доволни", посочи той.

Според него да се работи на 50% обаче не е добре, защото бизнесът не е конструиран за този капацитет.

"Като начало всичко е по-добре, отколкото да стоим затворени. Това е първа крачка към спасение на нашия бизнес, който пострада доста тази година", отбеляза Алибегов.

И докато едни е готвят да отворят, РЗИ и полицията се готвят за акция - още в първия ден след отварянето на заведенията.

Те ще следят за нарушения и спазване на мерките, които включват дистанция, брой клиенти и работно време.

От днес работа възобновяват игралните зали и казината. Разрешават се и организираните, групови туристически пътувания в страната, както и провеждането на изложения, но при създадена организация за еднопосочно движение и физическа дистанция между посетителите.

Туристическите пътувания в чужбина ще се възобновят след месец, когато ще отварят и баровете и дискотеките.

От 1 март се допуска провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи.

Отпада забраната да бъдат провеждани в присъствена среда групови и извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда занимания.