Най-големите търговци на суровини в света не изключват вероятността – до края на тази година петролът да скочи до 100 долара за барел, съобщава "Financial Times".

Цената на черното злато ще расте поради забавяне на инвестициите за нови доставки на фона на пиково търсене след пандемията, прогнозират участниците на пазара, включително топ мениджъри на Vitol, Glencore и Trafigura, както и експерти от банката Goldman Sachs.

Главният изпълнителен директор на Vitol Ръсел Харди нарече цената от 100 долара "вероятна". Той обаче отбеляза, че има резерв от около 5 милиона барела, тъй като страните от ОПЕК + все още ограничават доставките.

"Ако намалите предлагането, без да отговаряте едновременно на търсенето, можете да получите ценови скок", смята Алекс Сана, търговец на петрол в Glencore.

По-рано руският вицепремиер Александър Новак посочи условие, при което цените на петрола ще се повишат драстично. Той смята, че това е възможно, ако бъде прекратено финансирането на нови петролни проекти.

Цените на петрола не са се повишили над 100 долара за барел от 2014 г. насам. В момента барелът се търгува на цена от 70 долара за барел.

А с днешна дата цената на бензина у нас е 2,12 лв. за литър, на дизела е със стотинка по-евтин. Само може да гадаем как цените ще полетят по родните бензиностанции, ако прогнозите за по-скъп петрол станат реалност.