Петролните фючърси поскъпват до нови многогодишни върхове благодарение на прогнози за дефицит в предлагането през следващите няколко месеца, тъй като облекчаването на ограниченията за пътуване, свързани с коронавируса, стимулира търсенето на черното злато.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември се повишиха за кратко до 85,10 долара за барел, преди да върнат леко назад към 84,80 долара за барел. Това е първото поскъпване на петрола Брент над 85 долара за барел от октомври 2018 година насам, като се очертава негово възходящо движение в рамките на отминаващата седмица с около 3% - поскъпване за шеста поредна седмица.

Как да защитим парите си при инфлация?

Петролните фючърси на американския лек суров петрол WTI с доставка през ноември пък нарастват с над 1% към 82,49 долара за барел - ново най-високо ценово ниво от октомври 2014 г. Очертава се седмичен ценови ръст на американския лек суров петрол с около 3,8% - повишение за осма поредна седмица.

Петролното търсене се ускори с възстановяването на света от коронавирурсната пандемия, като допълнителен тласък идва от производителите на електроенергия, които започват да се отказват от много скъпите природен газ и въглища, насочвайки се към мазут и дизелово гориво.

"Големият недостиг на въглища и природен газ в Азия и Европа накара електроцентралите с неохота да избират суров петрол пред природния газ - модел, който не се беше виждал от поне десетилетие“, отбеляза Маниш Радж, главен финансов директор на Velandera Energy Partners.

"Това представлява рязко обръщане на досегашното заключение, че природният газ е предпочитаното гориво за производство на електроенергия в световен мащаб“, каза още той и добави: "Увеличеното търсене на петрол от производителите на електроенергия допълнително притиска и без това ограничените доставки на черното злато".

Пенсионерско презапасяване: Те купуват, а продавачи зареждат с нови цени

По-рано Международната агенция по енергетика посочи, че енергийната криза се очаква да повиши потреблението на петрол с 500 хил. барела на ден.

Това би довело до недостиг на предлагане от около 700 хил. барела дневно до края на тази година, докато производителите във формата "ОПЕК +" не увеличат по-сериозно петролното предлагане , както е планирано това да стане през януари, информира БНР.

Компанията Velandera Energy Partners прогнозира цени на петрола през следващия месец, "които да тестват ниво от 90 долара за барел или дори по-високо ценово ниво", каза Радж. "Докато недостигът на въглища и природен газ продължава в Европа и Азия, цените на суровия петрол могат само да се повишат".

Според него, "дори ако цените на петрола се покачат над 100 долара, суровият петрол би бил по-икономически изгоден, отколкото природния газ, което оказва възходящо натиск върху цените".

Цените на дърва и пелети скочиха рязко. Отчита се недостиг на твърдо гориво