"Инфлацията изяде бизнеса, клиентите се броят на пръсти!" - сподели пред GlasNews Георги Стоянов, наемател на щанд за плодове и зеленчуци на Четвъртък пазара в Пловдив. "Поскъпването на торовете и горивата вещае черни дни за дребния производител", опасява се Стоянов.

"Тази година се очаква по-нисък ръст на продажбите на цветя за абитуриентските балове спрямо предходната" - предвижда Елена Кузмова, цветарка с 15-годишен опит. По думите й от началото на пандемията и последвалата инфлация се купуват по-малко цветя в сравнение с изминалите години. Гардении, карамфили, рози и орхидеи вехнат и гният, защото липсват купувачи.

Проектът на Община Пловдив от 2019 година за обновяване на цветарския сектор на Четвъртък пазара не е привлякъл повече клиенти. В условията на войната между Русия и Украйна и последвалото увеличение на горивата и цените на стоките от първа необходимост, хората си позволяват все по-малко ядки, мед, домашни конфитюри и сладка, разказват продавачите.

Същевременно търговците на едро се страхуват, че енергийната криза заплашва да остави България без българска продукция през 2023 година. По данни на държавната комисия по стокови борси и тържища през последните 12 месеца почти всички основни зеленчуци са поскъпнали. Оранжерийните краставици към този момент са над 4 лв. за килограм, спрямо 2,70 за предходната година. Над 3 лв. са вносните краставиците. Със 70% по-висока е и цената на зелето. Значително се е повишила и цената на доматите - тя към този момент варира между 2,70 и 3,70 лева за килограм.

Обещаващ изглежда единствено спадът на цените на марулите след Великденските празници. Очевидно точно на тях ще наблегнем и за гергьовденската салата...

Автор: Десислава Дамянова - стажант-репортер