Том Корли е счетоводител, финансист и автор на различни книги. Той разказва за общите черти, които е открил във всички милионери, с които е общувал. Вижте изводите за навиците на богатите, до които е достигнал:

 През 2004 г. се заех да проведа петгодишно проучване за „Навиците на богатите“, за да изуча как най-богатите хора в света мислят за парите си. Всеки от 225-те милионери, които интервюирах, попада в една от четирите групи:

1. Спестяващи инвеститори: Без значение каква е ежедневната им работа, пестенето и инвестирането са част от ежедневието им. Те постоянно мислят за интелигентни начини, с които да увеличат богатството си. 

2. Фирмени катерачи: Представителите на тази група работят за голяма компания и посвещават цялото си време и енергия на изкачване по корпоративната йерархия, докато не заемат висша ръководна позиция, която им носи огромни доходи. 

3. Виртуози: Те са сред най-добрите в това, което правят, и им се плаща богата за уменията, които притежават. Често те са получили образование в сферата, в която рабоятат (напр. право или медицина)

4. Мечтатели: Те са постигнали богатство, преследвайки своя мечка и лична цел.  Мечтателите обичат това, с което си изкарват прехраната, и страстта им се проявява в банковите им сметки. В тяхно лице откриваме предприемачи, актьори, музиканти или писатели.  

 Пътят на спестяващия инвеститор крие най-малко риск - поне в сравнение с този на предприемача или на артиста. Цели 88% от милионерите, които интервюирах, казаха, че особено спестяването е от решаващо значение за дългосрочното им финансово благополучие.

На средностатистическия милионер в проучването са били необходими между 12 и 32 години, за да натрупат нетно богатство от 3 до 7 милиона долара.

Това са три от най-често срещаните им навици, които всеки може да възприеме: 

Милионерите автоматизират и пестят по 20% от нетното си заплащане

Всеки в проучването системанично спестява 20% или повече от всяка своя нетна си заплата. Много постигат това чрез теглене на фиксиран процент от нетното си заплащане.

Обикновено 10% отиват в пенсионни фондове, финансирани от работодателя, а останалите 10% автоматично се насочват в отделна спестовна сметка.

Инвестиране

След това веднъж месечно този тип инвеститори прехвърлят своите спестявания в инвестиционна сметка, управлявана от брокер. Дори ако 20% от спестяванията първоначално са твърде много, постоянното отделяне на по-малък процент, може да ви помогне да постигнете бъдещите си финансови цели.

Тъй като спестовниците последователно инвестират заделените си средства, парите им се увеличават в течение на времето.Те се възползват и от сложната лихва. В началото спечеленото няма да е много, но след 10 години сумата ще е значителна.

Към последните години от стажа им богатството на средните инвеститори нараства средно до 3,3 милиона долара.    

Милионерите, които са преследвали мечта и са започнали бизнес, имат по-различен път. Представителите на тази глупа не са имали възможноста да инвестират спестяванията си, особено в ранните етапи на кариерата си. Каквито и средства да са имали, те са били използвани като  капитал, за да финансират мечтата си.

Интересно е обаче, че след като повечето от тях постигат успех, който повлиява и на финансите им, те незабавно започват да инвестират печалбите си.

Пестеливостта

Един от общите черти на спестяващите инвеститори, катерачите от компаниите и виртуозите е пестеливостта.

За тези повечето милионери пестеливостта започва в момента, в който получават първата си заплата.

Да бъдеш пестелив изисква три неща:

1. Информираност: Трябва да сте наясно как харчите парите си.

2. Фокусирайте се върху качеството: Харчете парите си за качествени продукти и услуги.

3. Изгодно пазаруване: Харчете възможно най-малкото, като пазарувате на най-ниската цена. 

Само по себе си пестеливостта няма да ви направи богати. Това е само едно парче от пъзела, който трябва да наредита за финансово благополучие, а има още много парчета. Но тези навици ще ви позволят да спестите по-голяма сума пари. И колкото повече спестявате, толкова повече пари можете да инвестирате.