При лоши кредити някои банки биха имали проблеми, заяви кандидатът за шеф на БНБ на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров по време на изслушването му пред бюджетна комисия. Според него ситуацията в банковия сектор напомня на тази с ваксинацията у нас. Около 20-25% от банките имат допълнителни вътрешнорейтингови системи за оценка на кредитния риск, а останалите финансови институции в една по-конкурента среда, както при пандемия, биха си останали вкъщи или прекратили постепенно дейността си, обясни Гюров. Сред приоритетите на Гюров за управление на БНБ са ефективен и модерен банков надзор, подготовка за приемане на еврото, дигитална трансформация, както и утвърждаване на авторитета на БНБ.

Преди изказването на Гюров обаче стана ясно, че към момента той не е предоставил документ, който доказва вписване на дипломата си за доктор от Виенския университет в регистъра на Националния център за информация и документация. Това е и едно от изискванията за допустимост на кандидатите за шеф на БНБ. Гюров увери депутатите, че в рамките на деня ще предостави нужния документ и те го допуснаха до изслушване с 9 гласа “за” и 8 “въздържали се”.

И 17-те присъстващи депутата от бюджетна комисия гласуваха със “за” за изслушването на кандидата на ИТН за шеф на БНБ Любомир Каримански, съобщи Труд. Приоритетите му включваха акцент върху анализите, оценките и прогнозите, изготвени от БНБ, за да се избегнат рисковете от несигурност в банковата среда и увеличение на инфлацията, подготовка за приемане на еврото, дигитална трансформация на БНБ, оценка на риска в банковата система, банков надзор и регулация, както и модернизиране на институцията.

Според Каримански е необходима и широка професионална дискусия относно приемане на еврото. Той би работил и за по-добра връзка между системите на технологичните компании и търговските банки, така че в резултат на конкуренцията, да се намалят банковите такси за потребителите.