От тази година всеки, който продава стоки чрез безплатни обяви в интернет, ще трябва да декларират доходите си от тях. Това трябва да се случи до 30 април.

Данните на НАП сочат, че всеки 4 от 10 лева остават невидими за данъчните. Най-често това са доходи от продажба на дрехи, обувки, техника, спортни стоки, лекарства и части за автомобили.

От агенцията по приходите са забелязали, че някои от продавачите в платформите за безплатни обяви пускат по десетки обяви. От тях те печелят стотици хиляди левове, които не се облагат.

"Има физически лица, които правят продажби от порядъка на половин или над един млн. лева годишно, които не са регистрирани като бизнеси. Очевидно е, че когато продадете 200 мобилни телефона през интернет в рамките на календарната година, много трудно може да се аргументира, че това представлява лично потребление и използване на лични вещи", каза пред Нова ТВ Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Данъчните са засякли оборотите от продажба на личните вещи чрез наложените платежи, които се заплащат при получаването на стоките от клиентите. Следва сравнение между получените пари чрез куриери и данъчните декларации на физически лица и фирми.

Изчисленията сочат, че държавната хазна олеква с 300 млн. Лева данъци годишно от подобна търговия. Затова доходите на търговците от социалните мрежи и платформите за обяви ще се облагат с 15%.

Мярката ще сложи край на нелоялната конкуренция при интернет търговията, смятат от бранша.