Протестът пред Областна управа в Пловдив бе прекратен, след като представители на строителния бранш, областният управител Йордан Иванов и министърът на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов проведоха разговор. От него е станало ясно, че казусът около връщането на ПУП-овете в Пловдив е бил недоразумение и различна трактовка на писмата, подадени към Регионалното министерство.

Министър Караджов излезе пред протестиращите и се извини за създалата се ситуация, като заяви, че никога МРРБ не са искали да спират строителството или процедирането на ПУП-овете в Пловдив, предаде Trafficnews. Важното в случая било, че тази ситуация е уточнена между властта и бизнеса и те ще продължават да работят в синхрон.

Собственикът на „ПИМК“ Илиян Филипов изказа удовлетворение от срещата и оттегли искането си за оставката на областния управител и министъра. По думите му губернаторът се е извинил за репликата му, че той носи политическа отговорност пред министър-председателя като е уточнил, че първо той носи такава пред гражданите на Пловдив и областта.

Относно спрените ПУП-ове, Филипов заяви, че регионалният министър е бил подведен от четиримата съветници от Демократична България, които са задали въпроса некоректно и в не пълния вид на процедурата.

Поради това, те са получили и такъв отговор –  че трябва да се спре процедирането на ПУП-ове. В последствие Община Пловдив е изпратила второ писмо до МРРБ, в което е описана цялата процедура, която се спазва от общината, и от МРРБ са върнали положителен отговор, че могат да продължат да одобряват ПУП-ове по същата процедура,

Преди това и регионалният министър заяви, че МРРБ не може да тълкува Закона за устройство на територията и те са отговаряли на двете писма спрямо въпросите, които са получавали. Караджов обаче заяви, че не се чувства подведен, каквито въпроси му бяха зададени от журналисти.

Относно протестите на превозвачите, Илиян Филипов бе категоричен, че те ще продължат, докато министърът на транспорта Николай Събев не подаде своята оставка.

По думите на Филипов той е напълно неадекватен в отношението му към транспортния сектор и именно министърът е човекът, който трябва да поеме инициатива и да реши поставените от превозвачите проблеми. Вместо това Събев се занимавал по цял ден със самолетни полети между София и Скопие и влакове на два етажа.

Очаквайте подробности!