Той потвърди, че акумулираната инфлация у нас за последните 3 години е около 30%, каза в интервю председателят на националния статистически институт Атанас Атанасов. 

„Няма съмнение за инфлацията, че тя е такава каквато е, ако някой се съмнява, това се поражда от непознаване на материята – как се измерва. Ние прилагаме международните методологии определени от Евростат. Ние имаме доказателства, как работим и защо се получават такива числа.

 Каква е акумулираната инфлация за последните 3 години не съм е проверявал, но мисля, че е малко над 30%. Най-малкото през 2023 г. на годишната беше близо 17%, за тези 3 години може би се е натрупало около 30%", обясни доц. Атанасов. И допълни, че инфлация не означава обедняване, "запазва се тенденцията за повече пътувания на хората у нас и в чужбина", което не означавало обедняване.

Високата инфлация в България той обясни с липсата на силни антиинфлационни мерки:

"Не е тайна, че се сетихме за инфлацията когато тръгнахме да се присъединяваме към еврозоната. За нея трябва да се мисли непрекъснатото. Миналата и по миналата година имаше доста висока инфлация и това сега ни играе доста лоша сега. Ако тогава беше овладяна, сега нещата щяха да изглеждат малко по-добре."

За момента от техническите показатели за влизане в еврозоната единственият, по който не отговаряме, е инфлацията. Ако продължи да спада в бъдеще, ще покрием вероятно и този критерий за присъединяване, каза още Атанасов. 

 Той е категоричен, че няма как да се манипулират данни, както се твърдеше, че преди 15 години е направила Гърция, за да се присъедини към еврозоната.

"През последните години Евростат изгради контролни механизми, включително чрез посещение на място в страните. Тази есен ще имаме мисия от Евростат с цел проверка на инфлацията и как я изчисляваме", опроверга опасенията доц. Атанасов.

Той съобщи, че през изминалата седмица е имало мисия от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в НСИ. 3 дни са правени проверки на място в родната статистика, пише БНР.

НСИ е готова за присъединяването към ОИСР, получихме изключително висока оценка. Сега до края на април ще се изготви доклад и юни се очаква да бъдем изслушани в Париж за готовността за присъединяване към ОИСР. Ще се задават въпроси и ще се проверяват всички страни на статистиката. И оценката, която получим, ще бъде гаранция, че стриктно изпълняваме не само европейски, но и международните стандарти. Очаквам НСИ да бъде първата част от пълноправното членство от присъединяването на България към ОИСР, коментира председателят на НСИ.