Представители на ресторантьорския бранш излизат на протест в страната, като в столицата шествието им е планирано да приключи под прозорците на властта – Министерският съвет.

Искането им е да отворят вратите си за клиенти след дни, на 1 февруари.

Обрат! Ресторантьорите не са съгласни с датата на отваряне! Протестът остава!

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията не са съгласни ресторантите да възобновят работа от 1 март, каквото решение беше взето от здравния министър във вторник.

От организациите настояват, че не са участвали във вчерашните преговори за датата за отваряне.

Протестът им ще се проведе под мотото: "Марш към свободата!"

"Не разбирам каква е логиката да се отварят всички бизнес, с изключение нас?", попита пред БНТ Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

"Каква е логиката в големите супермаркети и градския транспорт да няма опасност от заразяване, а при нас да има", попита риторично той.

"В 12 ч. ще се съберем пред Министерския съвет, най-вероятно ще останем там през целия ден, до 17 ч. Държим на искането си за оставка на здравния министър, но то не е политическо, а браншово", подчерта Коларов.

"Отваряме на 1 февруари", категоричен е той, а на въпрос какво ще правят, ако бъдат глобени, Коларов заяви, че ще се допитат до услугите на адвокати.

Преди дни от бранша поискаха помощите за затворените заведения заради коронавируса да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано, а работещите в сектора, който е принудително затворен, да бъдат компенсирани достойно.