Повече пари за образование, здравеопазване, иновации и бизнес в ревизирания План за възстановяване. Пакетът с проекти вече е готов, обяви служебният министър, отговарящ за еврофондовете Атанас Пеканов. Той ще бъде внесен в Еврокомисията едва след като бъде съгласуван с новото правителство.

По Плана за възстановяване за страната ни са предвидени безвъзмездно над 12 милиарда лева. Въпреки че през последните месеци служебният кабинет се опита да изчисти въпросителните около него, и сега остават теми, които тепърва трябва да се доуточнят с Брюксел - бъдещето на въглищните централи и върховенството на закона:

„Целият механизъм изисква това - ние предлагаме някакви проекти, които да се финансират, инвестиции, може да е инфраструктура, може да са всякакви други неща, но се изисква с тях да идват и различни реформи. Една от сферите, в която получаваме постоянни критики, че не сме направили достатъчно, както знаете е върховенството на правото и на закона. Това са дълбоко политически решения и политическите партии трябва да предложат какво те смятат, че трябва да се направи в следващите години“, заяви Атанас Пеканов.

Девет нови проекта влизат в новия план. Намаляват се обаче парите по модернизация на ВиК системата в София, тъй като към столицата са насочени "твърде много средства". А без финансиране остават "Напоителни системи", които очакваха над 800 милиона лева, информира БТВ.

Според предшественика на Пеканов, Томислав Дончев от ГЕРБ, който подготви първият вариант на Плана за възстановяване, вторият надгражда първоначалния.

Според Дончев не е добре и това, че подпомагането на фирмите засегнати от COVID кризата се насочва към отпускане на кредити, вместо помощ от държавата.