Цената на дребно на доматите и краставиците през последните 4 месеца е двойно по-висока от изкупната цена, получавана от производителите на зеленчуците. Това сочи анализ на пазара на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), предоставен на "Монитор".

В периода декември 2020 г. - март 2021 г. средните цени на дребно на доматите са били от 2,63 лв./кг през януари до 2,75 лв./кг - през декември и март. Разликата между изкупната и цената на дребно варира от 0,91 лв./кг през последния месец на миналата година до 1,35 лв. през февруари.

Съответно за периода най-голяма разлика от над 3 пъти между двете цени е отчетена през декември 2020 г. Единствено през втория месец на годината тя е само 2 пъти, а през март достига 2,3 пъти, когато изкупната цена е 1,20 лв./кг, сочат още данните на САРА.

При краставиците цените на дребно за последните 4 месеца са от 2,94 лв./кг за декември до 3,99 лв./кг - през февруари.

Цените на едро на доматите в ЕС през февруари приближават най-ниските нива за последните 5 години, около 0,90 евро/кг. Испания, която успя да постигне увеличение на цените до 0,86 евро/кг през м. януари, отново регистрира спад до 0,54 евро/кг през февруари и независимо че се очаква леко покачване, цените ще останат с поне 10% под миналогодишните.

Цените за март и април в ЕС се прогнозира да бъдат между 0,80-1,00 евро/кг, като по този начин ще останат с около 10% под средните за този период на годината.

У нас през март цените на оранжерийните домати българско производство са били със средна цена на едро от 2,24 лв. (1,154 евро) за килограм, което е с над 0,25 евро по-високо, отколкото средната цена за Евросъюза.

В Полша цените са без промяна на месечна база - 1 евро/кг, което представлява с 12% под тези преди година. На едро в Турция те са вече на нива около 0,55 долара/кг (около 90 ст. по курса от петък), като те ще продължат да поевтиняват.

През март в България средните цени на едро са били 3,04 лв./кг като в сравнение с тези в Полша са с 1,5 пъти по-високи и над 3 пъти от турските, и то при положение че родните зеленчукопроизводители са ползвали широко рекламирания по-евтин природен газ, договорен преди година от правителството ни.