Собственици на заведения и техни служители блокираха движението на кръстовището пред Чифте баня в час пик. Десетки протестират срещу обмислянето на нови мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, които правителството предлага. Някои дори пристигнаха „въоръжени“ с капаци от тенджери и черпаци, предаде TrafficNews.

„40% от заведенията в Пловдив фалираха след второто затваряне. За разлика от много други общини, Община Пловдив не помогна на бранша. Аз съм наемател в общински имот и ми бяха начислени наемите за всички месеци. Загубите ми са за над 100 000 лв. Теглихме два кредита, за да ги покрием“, разказва Кръстина Миткова, която държи кафетерия на Главната.

 „Искаме икономически мерки. Не бива да сме жертвено агне на COVID кризата. Нека помислят за бизнеса“, апелират дружно протестиращите.

Основното притеснение на персоналът пък са дали след затварянето ще успяват да покриват основни разходи и битови нужди.

„Не виждам логика, как само заведенията бяха виновни за бума на болни, а магазините, които работеха, не допринесоха за увеличение на случаите“, коментират още ангажирани в бранша.

 „Много колеги не издържаха и фалираха, други сега се опитват да се възстановят. Ако в този момент се случи затваряне, браншът ще загуби много единици. За мен има много страни, където хората са ваксинирани, и вече намаляват тежките случаи и смъртността. За мен борбата трябва да бъде насочена към агитация за ваксинация“, посочва собственик на Александър Драгийски – собственик на заведение с 2- души персонал.

„Получихме някаква адекватна компенсация, но постоянно губим персонал и срещаме откази от стария персонал – при тях загубите са много сериозни. Много сложно е да посрещаме само ваксинирани. Трябваше в тези три месеца правителството да се погрижи да има повече ваксинирани“, коментира Тодор Къртев, който държи ресторант в центъра на Пловдив.

Припомняме, че недоволството сред бизнеса дойде след изказване на шефа на РЗИ-София, според което от днес ще се въведат рестрикции спрямо ресторантьорския бранш. И макар от Министерството на здравеопазването да опроверга информацията, бизнесът не се отказа от протестни действия.

Ресторантьорите настояват мерките за ограничаване на заразата да бъдат прилагани заедно с компенсаторни мерки за запазване на работните места и подкрепа на всички служители както това се прави в Европа. 

Заради блокирането на булеварда, движението е реорганизирано. Движението е спряно между бул. „Цар Борис III Обединител” – от кръстовището с бул. „Марица” до кръстовището с ул. „Патриарх Евтимий”; бул. „Шести септември” – от кръстовището с ул. „Димитър Цончев” до кръстовището с ул. „Никола Войводов”.