Въвеждат нови правила при строежа на многофамилни жилищни сгради. С влязла в сила през март наредба за достъпната среда се определят минимални изисквания, които да улеснят придвижването на хора с увреждания.

Така коридорите и терасите в един апартамент следва да бъдат широки и дълги поне метър и половина, а подовите настилки да са равни. Минималната широчина на входната врата пък трябва да е най-малко 1 метър, а на интериорни врати– 80 сантиметра.

Според строителния бранш обаче наредбата ще доведе до скок в цената на жилищата. Те прогнозират, че той ще варира между 30 и 40%.

От регионалното министерство обаче смятат, че няма предпоставки за поскъпване на апартаментите, а самата наредба не ограничавала инженерните проекти.

Олга е майка на 29-годишния Ясен, който от малък е прикован към инвалидна количка. Описва го като позитивен и любопитен. Казва, че синът й обича да опознава света, но често се налага да го прави през решетки заради липса на рампа към входа на блока им.

Бъдещите коридори обаче трябва да са широки поне с 50 сантиметра повече, което ще позволи на човек в инвалидна количка да се завърта около оста си. По същата причина има нови изисквания и за терасите.

Притеснението на строителния бранш е, че независимо от потребностите на купувача, в бъдеще всички жилищни сгради щели да се строят спрямо изискванията за хора с увреждания. А това щяло да оскъпи крайната цена на апартаментите.

"Ние, гражданите, ще плащаме за големи тераси и за големи коридори в апартаментите си, за огромни бани и тоалетни, които не ни трябват", коментира Георги Шопов пред Нова тв.

От МРРБ обявиха, че обмислят да променят срока, след който новите жилища трябва да отговарят на новата наредба.