Остра реакция на транспортния бранш срещу новия закон, приет от парламента, с който се дава право да се отнемат моторни превозни средства от пияни и дрогирани шофьори. Транспортните фирми предупредиха, че има много неясноти, които ще доведат до загуби и отказ на шофьори да работят.

До момента един камион е задържан принудително на паркинг заедно със стоката в него, заради положителна проба за алкохол на водача.

Борислав Мечкаров е международен шофьор с над 20-години стаж зад волана. Притеснява се, че може да бъде спрян, а тирът му конфискуван, ако е пил обезболяващо лекарство с кодеин, а тестът за наркотици излезе положителен.

„По тази логика, ако плащам стойността, става много скъпо така. Нека няма удръжки за фирмата и да има по-реален тест, защото не всеки използва наркотици“, каза пред GlasNews.bg Борислав.

Според колегата му Тодор Тодоров, който е пред пенсия, конфискуването на тирове ще доведе до по-голям отлив на желаещи да работят като международни шофьори.

От бранша се опасяват, че прилагането на закона при камионите и тировете, които извършват търговска дейност и не са собственост на водачите, може да създаде сериозни проблеми за собствениците на транспортните фирми.

„По наши сметки за един час задържане на този камион превозвачът отделя около 10 евро за разходи. Включват се заплати, осигуровки, командировъчни, данъци и т.н, а представете си, ако това превозно средство бъде задържано 5-6 месеца, докато излезе един тест за наркотици, превозвачът генерира загуби, а ако той е малък превозвач, може да фалира“, съобщи  Йордан Арабаджиев – изпълнителен директор на Съюз на международните превозвачи.

От транспортния бранш настояват отговорността да бъде лична и да не се прехвърля върху превозните средства, които извършват търговска дейност.