Датската Saxo Bank публикува традиционна прогноза за глобалните събития, които могат да се случат в света през следващата 2023 г. и да засегнат финансовите пазари на планетата.

Експертите смятат, че не трябва да очакваме връщане към икономиката отпреди пандемията. Основната тема на годината ще бъде укрепването на сигурността на държавите и изграждането на военен потенциал. Светът навлезе във фаза на „военна икономика“ и това беше инициирано от руско-украинския конфликт.

Според инвестиционния директор на Saxo Bank Стийн Якобсен военният манталитет ще бъде сравним със ситуацията през 1945 г., вероятна е появата на въоръжени сили на Европа. Така властите на ЕС ще решат да се откажат от военната подкрепа на САЩ и да приведат в ред своя боен потенциал. До 2028 г. ЕС ще похарчи около 10 трилиона евро за създаване на собствена армия.

Втората прогноза на анализаторите се отнася за Великобритания, чиято икономика изпитва очевидни проблеми, включително висока инфлация, рецесия и т.н. Вероятни са масови протести и идването на власт на Лейбъристката партия, след което ще последва отказ от Brexit.

Във Франция, според следващата прогноза на Saxo Bank, Еманюел Макрон може да обяви оставката си, след което и леви, и десни могат да дойдат на власт заедно с Марин Льо Пен. Макрон, подобно на Шарл дьо Гол, може да се върне в политиката в бъдеще.

Четвъртата прогноза на датските анализатори се отнася до проект за намиране на нови енергийни източници, който е иницииран от "технофилски милиардери" и водещи американски технологични компании. На фона на растежа на енергоносителите, те ще се занимават с проекти, сравними с Манхатън, чиито участници създадоха атомната бомба. За него ще бъдат похарчени над 1 трилион долара.

Поради геополитическите рискове и огромната инфлация, инвеститорите ще предпочетат традиционните източници на финансиране, което ще доведе до повишаване на цената на златото.

Следващата година цената на една унция от благородния метал ще достигне до 3000 долара, което е двойно повече от сегашната цена.

И накрая, датчаните прогнозират отказ от борба с изменението на климата на фона на енергийната криза и в резултат на това падането на индустрията за производство на месо. До 2050 г. производството му може да намалее от 70 кг на човек годишно до 24 кг.

Превод: GlasNews