Тежък сезон се очертава в зимните ни курорти заради драстичното повишение на цените на тока и газа. В Банско сметките на собствениците на хотели вече са скочили до 75%.

Разходите в курортното градче започват да се увеличават рязко още от лятото.  

"Токът ми поскъпна със 75% за момента. За пелети и за газта, с която се отопляваме – между 35 и 40%. Наистина сме много притеснени. Тази тенденция започна още от юли месец", обясни мениджърът на хотел в Банско Бурхан Немутлу.

Подобна е ситуацията и в семейния хотел на Елена Джолева.  

"Най-вероятно ще се работи както миналата година - нула на нула", каза тя.

На фона на драстичното поскъпване, браншът тук е с вързани ръце.  

"За съжаление, ние вече сме излезли с цените за зимен сезон. Няма да пипаме цените за настаняване, но няма и да има за специални оферти. Конкретно за нашия хотел мога да уверя, че сме запазили цените, както миналата година. Пандемията продължава, а в същото време и приходите на хората си останаха същите", добави Немутлу.

Въпреки това, бизнесът търси варианти да компенсира разходите си с повишаване цената на услугата основно през онлайн платформите.

"За зимния сезон няма как цените да останат на нивата от предишната година. Лошото в сферата на туризма за зимните курорти е, че договорите със съответните туроператори вече са сключени. Там не може да има промяна в цената, която си предложил на своя партньор", уточни Елена Джолева пред bgonair.

От началото на пандемията хотелите в Банско работят с минимум персонал, за да свият разходите.

"Нормално е да сме притеснени за това поскъпване. Надяваме се да се справим по някакъв начин", призна рецепционистът Мария Тодева.

Засега резервациите за зимния сезон в Банско вървят добре. Остава обаче притеснението дали пандемията няма да ги затвори отново.