Собственици на ресторанти и барове обявиха готовността си да протестират, ако се стигне до ново затваряне на обектите им, на фона на увеличаващите се случаи на короновирус у нас и удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 август.

"За съжаление, не се отчита по-високия брой ваксинирани, не отчита, че рисковите групи са ваксинирани, не отчита, че здравната система е по-подготвена и е заложила бройки при около 1000 души на ден болни, да затваряме ресторанти и заведения", заяви пред БНТ председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров.

От бранша са недоволни, че тези решения не са били съгласувани с тях и са готови за протести.

Удължават извънредната епидемична обстановка в България

"Фабрики, заводи, градски транспорт, магазини и т.н., всичко си работи нормално, а заведенията стоят затворени. Твърдо против сме!", каза зам.-председателят на Сдружението на заведенията Марин Сотиров.

Собствениците се обявяват и против въвеждането на задължителна ваксинация за персонала и за клиентите им.

"Бизнесът да носи здравната отговорност за Петър, Хасан и Иван, дали ще се ваксинират или няма да се ваксинират, това е недопустимо", настоя Сотиров.

Данните сочат, че след първото извънредно положение 8% от заведенията не са отворили изобщо, а персоналът в туризма вече се насочва към други сектори, които не подлежат на затваряне заради пандемията.

От бранша настояват, ако се стигне до нови ограничения, държавата да стимулира работещите в туризма, за да останат те на работните си места.