Цената на свинското се надува спекулативно у нас, твърди пред "Труд" Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.
Докато на международните борси цената се срива до 1,44 долара за килограм, у нас тя стига 8,50 лева за кг на едро. Така на практика вносното месо пристига с цена 5,50-6,50 лева за килограм, а от разликата печелят фирмите вносители, настоява той.
По думите му те се възползват от паниката, която се създаде заради африканската чума по свинете, и поддържат изкуствено високи цени на свинското месо в България.
Основните количества идват от Белгия, Холандия и Франция, посочи председателят на държавната комисия.
От години българското производство не стига и се налага внос на свинско, както за консумация, така и за месопреработвателните предприятия, категоричен е Иванов.
Според него се очаква и сезонно поскъпване на зеленчуците – домати и краставици.
"В началото на октомври обаче цената на доматите е по-ниска от преди година по същото време", споделя шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.
Прочетете още
- 17:00 Крясъци, удари и двама пострадали при вчерашната катастрофа в София СНИМКИ и ВИДЕО
- 16:00 "Еее, Враца, баце, 'се добри 'ора": ВИДЕО показа българин в добро дело в Украйна
- 20:00 Законът мълчи, обществото говори: Кой носи отговорност за забулените лица по улиците? ВИДЕО
- 17:11 Земетресението в Камчатка предизвика изригване на най-големия вулкан ВИДЕО
Яна 22:21, 05.10.2019
Къде на запад свинското струва толкова ,за да ида да си купя. Стига заблуждавайте хората с лъжи! На запад и сандвича на улицата е не по малко от 2.50 евро!