Цената на свинското се надува спекулативно у нас, твърди пред "Труд" Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Докато на международните борси цената се срива до 1,44 долара за килограм, у нас тя стига 8,50 лева за кг на едро. Така на практика вносното месо пристига с цена 5,50-6,50 лева за килограм, а от разликата печелят фирмите вносители, настоява той.

По думите му те се възползват от паниката, която се създаде заради африканската чума по свинете, и поддържат изкуствено високи цени на свинското месо в България.

Основните количества идват от Белгия, Холандия и Франция, посочи председателят на държавната комисия.

От години българското производство не стига и се налага внос на свинско, както за консумация, така и за месопреработвателните предприятия, категоричен е Иванов.

Според него се очаква и сезонно поскъпване на зеленчуците – домати и краставици.

"В началото на октомври обаче цената на доматите е по-ниска от преди година по същото време", споделя шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.