Заплата над 2000 лева чисто, гъвкаво работно време, хоум офис и повече свободно време за семейството си…

Това са най-честите предпочитания на софиянци, които са си търсили работа от началото на годината, показват данни на Агенцията по заетостта.

Работодателите са подали 367 оферти, в които предлаганото възнаграждение е над 3000 лева. Най-високите заплати в столицата се взимат в IT сферата. Там началната заплата е от 9467 лева  и е предложена за аналитик на база данни.

Следващите най-добре платени оферти са за ръководители или мениджъри на отдел, като работодателите са плащали над 7600 лева за тези длъжности.

5000 лева пък е било стартовото възнаграждение за координаторите

За програмисти възнагражденията са около 4000 лв.

Средната заплата в столицата през март е 2068 лева, въпреки пандемията тя продължава да расте. През януари тя бе 1976 лева, а през февруари - 1922 лева.

В пандемията част от безработните предпочитат сигурна и постоянна работа, дори и с по-ниско заплащане, за да погасяват кредити, обясняват пред "24 часа" експерти от Агенцията по заетостта.

Безработицата в столицата през юли е била едва 1,7%, докато в страната тя е 5,2%. През първите шест месеца на годината в Бюрата по труда в столицата са имали регистрация и са търсили работа среднодневно 15 955 души. През летните месеци те се свиват до малко над 11 хил.

През първите седем месеца на годината четирите софийски бюра по труда са помогнали на 15 764 безработни, заети, учащи и пенсионери да открият своето ново работно място. От тях 20,1% са започнали работа в сектора на търговията, 18,3% - в преработвателната промишленост, 8,3% - в хотелиерството и ресторантьорството, 7,2% - в административни и спомагателни дейности, 5,6% - в строителството.

Най-много работни места пък са предлагани за охранители, помощници в ресторанти и оператори в кол центрове.

През следващите 12 месеца работодателите в София са заявили, че ще им трябват 50 761 работници и специалисти, като най-търсени ще са строители, монтажисти, програмисти, счетоводители и електротехници, показва проучването на потребностите на работодателите от работна сила.

През следващите от 3 до 5 години най-търсени за бизнеса пък ще бъдат специалистите с висше образование от области на администрация и управление, информатика и компютърни науки и икономика. Най-трудно работодателите намират добри програмисти и счетоводители, като посочват, че най-важното качество на служителите е те да бъдат инициативни и предприемчиви.