Тегленето на кредит е отговорно решение, което следва да бъде взето след внимателна преценка на необходимостта от такъв, неговите цели и пълноценно оползотворяване, съставяне на семеен бюджет, който да даде яснота каква вноска може да си позволите, предвиждане на евентуални трудности и план как да се справите с тях, за да обслужвате кредита си редовно. Това ще ви даде възможност да управлявате безпроблемно заема, да съумявате да покривате задълженията си и да изплащате вноските си в уговорения срок.

Дори и най-отговорният потребител обаче, преценил внимателно възможностите си и взел разумен кредит, отговарящ на доходите му, не е застрахован от възникване на неочаквани събития, които да затруднят изплащането – непредвиден и неочакван разход, болест, поява на нов член в семейството, безработица. Ситуацията е особена динамична и усложнена днес в условията на финансова криза, затваряне и ограничаване на дейности и бизнеси поради мерките, насочени към ограничение на разпространението на Ковид-19. Ако сте изправени пред подобен проблем и не успявате да обслужвате кредита си, важно е да намерите изход от ситуацията, за да не повлияе тя на кредитното ви досие и да не се превърнете в неблагонадежден платец, който трудно би получил нов кредит. Какво да направите, ако изпитвате затруднение и е наложително да отложите вноска по заема си?

  • Най-добрият вариант е да обсъдите ситуацията с фирмата, отпуснала ви кредита. Някои от финансовите институции, стремящи се към поддържане на дългосрочни, доверени и партньорски взаимоотношения с клиентите, предлагат готови решения като отлагане на вноска за определен период срещу такса. За Vivus.bg например отлагането може да бъде за 7, 14 или 30 дни многократно в рамките на една календарна година – време, което е достатъчно за намиране на изход от финансовото затруднение. Отлагането може да бъде заявено изцяло онлайн, като различните фирми предлагат различни възможности за заплащане на таксата – по банков път, на касата на EasyPay, с Cashterminal и други. Така получавате шанс да останете редовен и коректен платец, да не се сдобиете с лошо кредитно досие, спестявате си допълнителни лихви, такси и всевъзможни бъдещи проблеми. Самият факт, че сте открити и честни с фирмата, отпуснала заема, обсъждате затруднението с нея и търсите заедно път и решение, ви разкрива като коректен потребител и е допълнителен плюс за вас.
  • Ако финансовата институция не следва подобна добра практика, помислете дали да не се обърнете за заем към фирмите за бързи кредити до заплата. Вариантът е удачно решение, ако имате сигурен доход, който се е забавил по някаква причина, или средствата за вноската са ви необходими, преди да е дошла датата за получаване на ежемесечното възнаграждение. Заемите до заплата са удобен, бърз и сигурен финансов инструмент, с който да се сдобиете с нужните ви финансови средства за минути, кандидатствайки изцяло онлайн и само срещу лична карта, без изискване за поръчители и гаранти и без тромава процедура, свързана с издаване и представяне на множество документи. Условията са ясни и прозрачни, а бързият достъп до свежи пари ви дава възможност да покриете незабавно вноската по кредита, с който имате затруднение, запазвайки редовността му.
  • Проверете дали вашата финансова институция не предлага отлагане на вноска заради пандемията и последвалата от нея финансова криза. Банковите институции бяха задължени да предложат подобна услуга. Фирмите за бързи кредити рядко си позволяват този лукс, тъй като това би ги лишило от оборотни средства и би ги изправило пред невъзможност да подпомагат нови потребители с така необходимите им кредити.
  • Подхождайте внимателно и отговорно към отлагането на вноска. Ако не е крайно наложително, не го правете, а запазете възможността за наистина безизходна ситуация. Ако имате възможност да заработите допълнителни средства и да покриете вноската си – направете го и не прибягвайте до отлагане. Винаги предпочитайте своевременното заплащане на задължението, ако е възможно.