Ново условие за търсещите работа - да са ваксинирани срещу COVID-19, се появи в началото на четвъртата вълна у нас.

Работодатели дори го вписват в обявите за работа, показва проверка на "24 часа" в големите онлайн трудови борси.

Фирма за почистване например предлага работа за чистачки, но наред с изискванията за опит изрично пише, че кандидатите трябва да притежават ваксинационен сертификат или документ, удостоверяващ, че са прекарали вируса.

"Допускат се и кандидати само с една поставена доза", пише в обявата.

Семейство от София пък търси домашна помощница с поставени ваксини.

"Поради епидемичната обстановка в страната търсим кандидат с поставена ваксина срещу COVID-19. Членовете на домакинството също имат ваксини", пише в обявата им.

Столичен хотел твърди, че ще наеме с предимство кандидат за пиколо, който е имунизиран, става ясно от друга обява.

"Това е дискриминационна практика, все едно да изискваш от някого да е бял, да е жена, да не изповядва дадена религия и т.н. Правото на човека да бъде ваксиниран е лично и доброволно на този етап, докато не бъде уредено в законодателството. Ако изискваш това в обяви или ако работодател наказва работник заради отказа от ваксините, то се извършва пряка дискриминация. Правото на труд не зависи от това дали човек е ваксиниран, или не е", обяснява експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов.

"Човек може да не иска да се ваксинира поради здравословни, религиозни, лични и др. причини. Това е нарушение на националните, европейските и международни закони и норми", настоява той.

Експертът препоръчва на работодателите да не прибягват до наказателни мерки, защото това е закононарушение, а да стимулират служителите си с допълнителен отпуск или социална придобивка.

За нередности хората могат да подадат сигнал в КНСБ и синдикалните организации, както и към Комисията за защита от дискриминация и Главната инспекция по труда.