Всяка година е имало реколта. Въпросът е с колко и с какво качество. По отношение на зърнените култури в България, добивите тази година са нормални. Вероятно производството, което очакваме, ще бъде по-добро от миналата година. Миналата година то беше съпроводено с много аномалии. В Северозападна България имаше катастрофално ниски добиви, производството беше под 5 млн. тона. Тази година ще бъде над това. Това каза Радослав Христов от Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите в България. Пред Bulgaria on air той коментира скока в цената на хляба.

Зърнопроизводителят сподели, че добивите на пшеницата са напълно нормални. И добави, че последните години се сеят разнообразни сортове пшеница в България, които са с разнообразни качества.

Христов посочи също, че годината е била нормална за пшеницата, но от засушаването в момента ще пострадат слънчогледът и царевицата, при които ще има драстично намаление на добивите.

"Миналата година по това време пшеницата беше 0,28 лв. - 0,30 лв. за килограм. Впоследствие през октомври, ноември и декември достигна до 0,38 лв. - 0,40 лв. През януари, февруари и март достигна нива от порядъка на 0,42 лв. - 0,45 лв. От април започна леко връщане на пшеницата надолу и към месец юли говорим за цена 0,30 лв.", обясни Христов.

Зърнопроизводителят отбеляза, че в България потреблението на пшеница и за хляб, и за фуражи е между 2-3 млн. тона. И добави, че се очаква производство около 6 млн. тона, което е достатъчно, за да се изхраним и да изнасяме.

"Всяка седмица смятаме. Работим на конкурентен пазар и не можем просто да си променяме цените както ни е удобно. Вижда се, че промяна на цените ще има, ще трябва да ги повишим, както се покачва всички друго - всички продукти, които идват при нас", обясни на свой ред собственикът на пекарна Александър Дерижан.

По думите му те нямат запаси на склад, нямат и резерви, на които да разчитат, съобщава novini.bg. "Повишаваме цената толкова, колкото ни позволява пазарът. В рамките на 7-8%. Скокът на суровините и на енергията, които използваме е по-висок. Опитваме се да компенсираме с ефективност с и малко по-голям обем на количествата, които продаваме", каза още той.