Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди, че войната в Украйна е помрачила перспективите за световната икономика и може да доведе до рецесия за по-уязвимите страни.

Георгиева прогнозира, че 2022 г. ще бъде „тежка година“ и отказа да изключи глобална рецесия, ако условията се влошат значително.

Попитана в сесия за световната икономика на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, дали МВФ прогнозира глобална рецесия, Георгиева отговори: „Не в този момент. Това не означава, че за нея не може да се говори."

Управляващият директор на МВФ каза, че нейната организация наскоро е понижила перспективите за растеж за 143 от нейните държави-членки, които представляват 80% от световното производство.

„Оттогава хоризонтът потъмня“, каза тя, като посочи, че въздействието на войната в Украйна се засилва от затягането на финансовите условия, покачването на щатския долар и забавянето в Китай. "2022 ще бъде трудна година."

Заедно с други присъстващи в Давос, ръководителят на МВФ изтъкна рисковете от покачването на цените на храните.

Георгиева каза, че през последната седмица е имало усещане, че световната икономика навлиза в по-тежки води. Цената на петрола падна, но „цените на храните продължават да растат, нагоре, нагоре, нагоре“.

„Можем да намалим употребата на бензин, когато растежът се забави, но трябва да ядем всеки ден. Тревогата от достъпа до храна на разумна цена в световен мащаб достига до тавана“, каза тя.

МВФ сега прогнозира глобален растеж от 3,6% тази година и Георгиева каза, че това е далеч от отрицателното. „Това, което можем да видим, е рецесия в някои страни, които са слаби като начало. Те не са се възстановили от кризата с Covid. Те са силно зависими от вноса от Русия, на енергия или храни и вече имат малко по-слаба среда."

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на американската инвестиционна банка Citigroup, каза пред същия панел в Давос, че Европа изглежда особено уязвима.

„Европа е точно в средата на бурите от веригите за доставки, от енергийната криза и очевидно само в близостта до някои от зверствата, които се случват в Украйна“, каза тя.

Превод: GlasNews.bg